perjantaina, heinäkuuta 24, 2020

Oppimistehtävä 2 a

Huomasin keskittyneeni oppimistehtävä 2 a osiossa kummassakin kuvien käyttöön ja niiden mukanaan tuomiin tietosuojahaasteisiin. 

Ensimmäinen keskustelu koski maalittamista ja aloittaja pohti, onko turvallista pitää itsellään some tilejä joista asiakkaat voisivat saada hänen tietojaan esille. Eikä perkästään sometilejä, vaan aloittaja pohti myös kuinka helppoa ylipäätään on saada toisten tietoja selville netin kautta. Itse jatkoin aiheeesta, sillä esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden maalittamiseen on tehty runsaasti kävijöitä keräävä nettisivu ja aihe nousee aina välillä esille somemaailmassa muutenkin. Usein maalittamisessa on mukana kuva ja tietenkin ko. henkilön nimi. 

Itse aloitin keskustelun lasten kuvien käytöstä somessa. On ihana katsoa ystävien lasten touhuista kuvia, niitä jaetaan todella paljon. Silti mietin, onko niiden paikka somessa ja onko meillä aikuisilla moraalista oikeutta laittaa lastemme kuvia nettiin? Pohdin asiaa paljon, mutta tämä arka aihe leimahtaa usein liekkeihin kun asiasta aloittaa keskustelun. Lapsieni kuvia ei ole myöskään lupa jakaa esimerkiksi päiväkodin Instgramissa niin että heidät voi tunnistaa. 

Minkäikäisenä lapsi osaa tehdä päätöksen itse siitä, millaisia kuvia hän itsestään jakaa? Ymmärtääkö hän, että kerran nettiin laitettu kuva on siellä on aina? 

Ei kommentteja: