maanantaina, heinäkuuta 27, 2020

Oppimistehtävä 4 b Miten hyödynnän mediaa tulevaisuudessa

Sosiaalinen media tuo mukanaan lukemattoman määrän mahdollisuuksia. Mutta kaikki siihen liittyvä vie paljon aikaa ja sisällön tuottamisen tulisi olla säännöllistä. Ja tämä on seikka, johon omissa työyhteisöissä sosiaalisen median käyttö usein kaatuu. Usein tekijöillä on ideoita ja halua sometyöskentelyyn, mutta esimiestasossa ajatellaan, että julkaisut ja sisältö voidaan tehdä "siinä" sivussa silloin tällöin. Itse toivoisin, että pääsisin kunnolla käsiksi sosiaalisen median sisältöjen kanssa, mutta toisaalta minulla ei ole siihen koulutusta. Uskoisin kuitenkin, että oma työhistoria ja asiantuntijuus omasta alasta loisi pohjan itse sisällölle ja kaikki muu olisi opeteltavissa jos ne eivät jo ole hallussa. Jatkuvassa sisällöntuottamisessa erotetaan jyvät akanoista ideoiden suhteen ja näkisin itsessäni olevan luovuuden ja ideamäärän ratkaisevaksi tekijäksi. Kumpa sen todella näkisi joku muukin!

Tuntuu että, kuluneen kevään etätyöläisyys on tehnyt kaikista meistä somealan ammattilaisia kun olemme joutuneet tuottamaan materiaalia etänä ja keksimään paljon uutta. Vielä syksynä olin ylpeä siitä, että osaan editoita videoita ja kuvia, nyt tuntuu, että sitä tekevät kaikki. Joten täytyy luottaa itseensä ja omiin ideoihinsa, joita ei pysty opiskelemaan kuten tekniikkaa. Tyhjästä on kenenkään paha nyhjäistä, vaikka kuinka osaisi editoida. 

Toivoisin, että sosiaalinen media menisi realistisempaan suuntaan ja julkaistut kuvat olisivat aidompia #nofilterneeded kuvia. Pelkään että nykyisellään sosiaalinen media siloittaa todellisuutta liikaa. Toisaalta se tarjoaa pakopaikan, mahdollisuuden nauttia muiden kakusta sen parhaimman kirsikan päältä keskittymällä vain tiettyihin asioihin. Sosiaalisen median kenttä on kuin avaruus, se laajenee ja uudistuu koko ajan samalla kun osa sen tähdistä surkastuu pois. Välillä tuntuu että kuilu sukupolvien välillä on suuri. Ehkä se avaa tien moni-ikäisemmille työyhteisöille, jossa monenlainen some osaaminen hyödynnetään? Itse huomaan putoavani kelkasta, toisaalta olen oman sukupolveni mukana vielä kiinteästi. 

Uskon vahvasti että kaikki mitä somessa julkaistaa, seuraa meitä kaikkialle. Siksi myös jokaisella yksityistilillä tulisi julkaista vain sellaista materiaalia jonka takana pystyy seisomaan tai minkä pystyisi tekeään/sanomaan myös livenä. Ihmettelen välillä esimerkiksi Facebookissa keski-ikäisten ihmisten kielenkäyttöä ja mietin, olisiko medialukutaitoa täytynyt jotenkin ujuttaa myös vanhemmille ikäpolville? Toisaalta, toivoisin jokaisen nuoren miettivän tarkkaan mitä itsestään nettiin pistää ja aina silloin tällöin googlettavansa itsensä monella tapaa. 

Koska sosiaalinen media on kaikkialla, leviävät julkaisut siellä välillä kulovalkean lailla. Mitä mehukkaampi julkaisu, sen suurempi kohu. Tämä ajaa yrityksen joskus polvilleen yksittäisten käyttäjien edessä ja vaatii yrityksiltä hyvää tilannelukutaitoa ja kykyä ottaa kritiikkiä vastaan ja myöntää virheitä. Kuulostaa helpolta, mutta yllättävän usein monet yritykset kaivat itselleen kuoppaa pitkään ennen virheiden myöntämistä. Someilmiöt ovat muuttaneet markkinoita ja kuluttamista hyvällä tavalla, joka tekee yrityksistä läpinäkyvämpiä.



Ei kommentteja: