perjantaina, heinäkuuta 24, 2020

Oppimistehtävä 2 c Somen pelisäännöt yrityksille

Etsin Suomen evankelisluterilaisen kirkon luomat pelisäännöt somen käytölle. Säännöt on luotu seminaarin tuloksena moniammattillisena yhteityönä. Pelisääntöjen on tarkoitus opastaa seurakunnan työntekijöitä sekä ammattillisessä mielessä, mutta myös somen vapaa-ajan käyttäjinä. Tiivistin alle ohjeet seuraavalla lailla: 

* Kirkon somenkäytön pelisäännöt muistuttavat kirkon työntekijöitä siitä, että he ovat kirkon työntekijöitä myös netissä esiintyessään. Työntekijöitä kehoitetaan avoimuuteen ja inhimillisyydeen ja voimuuteen omasta roolistaan seurakunnan työntekijöinä. Säännöissä varoitettaan omien henkilötietojen jakamisesta verkossa (oma henkilökohtainen puhelinnumero, asuinpaikka tms.) ja muistutetaan siitä, että kaikki mitä netissä julkaisee on julkista ja siellä pysyvää. Aina joku ehtii nähdä.

*Ohjeissa puhutaan myös kritiikin sietämisen tärkeydestä ja siitä, että krittiikkiä ei pidä sensuroida tai poistaa, vaan se on kuultava ja yritettävä nähdä asia sen takaa. Varsin tärkeitä ohjeita kirkontyöntekijöille, joiden työpaikka on ollut monen somemyrskyn silmässä viimeisen kymmenen vuoden ajan. 

* Työntekijöiden sisäisiä asioita ei tule netissä paljastaa, eikä sisäisen tiedotuksen viestit ole tarkoitettuja julki

* Toisten työntekijöiden ammattillinen kunniottaminen. Kirkon sisällä työskentelee ihmisiä monilla eri koulutuksilla ja jokaisen tulkintaa tulee kunniottaa. On tärkeää oppia toisilta, kiittää ja keskutella, ei vätää jalkoja toisen alta tai tyrmätä toisia. 

* Kysy jos et tiedä! Ohjeeet muistuttavat että kaikkea ei tarvitse tietää, eikö ole fiksua arvailla vaan pyytää asiantuntijaa kommentoimaan tai ottamaan kantaa! 

*Ole lojaaji työnantajalle! Älä siis hauku työnantajaa tai työkavereita julkisesti edes vapaa-ajalla.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon luomat pelisäännöt ovat mielestäni hyvät ja kattavat ja aikalailla yleispätevät monien muidenkin organisaatioiden ohjeeksi. Mielestäni etenkin kohta kritiikistä ja sen sietämisestä oli tärkeä, sillä kirkon työntekijät ovat tahtomattaankin joutuneet mukaan kirkon yllä välillä vellovaan somekeskusteluun. Ja tämän kritiikin kantaminen voi olla rankkaa, varsinkin jos se ei liity omaan työhön tai työmuotoon. 

Ei kommentteja: